script data-smps-nocombine id="Cookiebot" src=https://consent.cookiebot.com/uc.js data-cbid="6be1f7e0-1fe2-4ecd-aaae-e1f277fe15fd" data-blockingmode="auto" type="text/javascript">
EPC NR

Renovatieverplichting niet-residentiële gebouwen


De Vlaamse regering voert een renovatieverplichting in voor niet-residentiële gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 zal elk niet-woongebouw dat overgedragen wordt naar een andere eigenaar, binnen de vijf jaar aan vier energiebesparende maatregelen moeten voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om scholen, ziekenhuizen, kantoren of winkelpanden.

De Vlaamse overheid heeft deze renovatieverplichting ingevoerd in het kader van de lange termijn doelstelling om tegen 2050 een klimaatneutraal gebouwenpatrimonium te bekomen. De eigenaar krijgt dus vijf jaar de tijd om na de eigendomsoverdracht de noodzakelijke renovaties uit te voeren op het vlak van dakisolatie, beglazing, verwarming en koeling.

Daarnaast moet binnen de vijf jaar na overdracht een nieuw EPC NR opgesteld worden waarin de gebouweenheid in kwestie aan een minimum energielabel E voldoet.  Dit betekent dat minimum 5% van de energiebehoefte afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen of restwarmte. De hernieuwbare bronnen zijn onder andere zonnepanelen, warmtepomp, warmtenetten of zonneboiler. Restwarmte kan afkomstig zijn van industriële processen die op dezelfde site plaats vinden.

Jaarlijkse meteropnames

Een gevolg van de nieuwe regelgeving is dat de gebouweigenaar op jaarbasis zijn energietellers bijhoudt om het hernieuwbaar aandeel van zijn energieverbruik te staven.

Het EPC-certificaat is geldig voor 5 jaar. Op dat moment wordt door de energie-deskundige type D op basis van de energietellers een nieuwe bepaling gedaan van het hernieuwbaar aandeel van het energiegebruik. Het label wordt dus in sterke mate bepaald door het gebruiksprofiel.